Hoe kies ik de juiste kleur wit voor mijn muren of plafond?

Wanneer je je huis gaat verbouwen, komt er een moment dat je een keuze moet gaan maken voor de kleuren op wanden, plafonds en bijvoorbeeld kozijnen. 

Maar wist je dat je ook zonder een verbouwing met het veranderen van de kleuren op je muren een totaal andere uitstraling kan geven aan een ruimte? 

Wanneer je erover uit bent dat je de wanden, plafonds en/of kozijnen in een ruimte een andere kleur wilt geven, kom je misschien tot het besluit dat je wit wilt toepassen. Maar dan realiseer je je nog niet dat daar ook weer heel veel verschillende keuzes in zijn te maken. Ook kan het heel mooi zijn om verschillende tinten wit met elkaar te combineren, maar dit maakt de keuze niet makkelijker. 

Wit, witter, witst

Want wit is niet gewoon maar wit en de keuze welke kleur wit heeft een belangrijke invloed op de sfeer in jouw woning. Wit kan namelijk ook heel snel te geel of juist grauw zijn maar hoe kies je nou de juiste kleur wit voor jouw woning?

In deze blog gaan we je meer vertellen over de verschillende kleuren wit, vertellen we onze favoriete kleuren wit en helpen we je hierin keuzes te maken. 

Voordat je kleuren gaat bepalen voor jouw wanden, deuren, kozijnen en plafonds raden we je aan om moodboards te maken. In de Online Verbouwcursus helpen we je hiermee, maar je kunt natuurlijk beginnen met een bord te maken op Pinterest

RAL Kleuren 

Allereerst beginnen we met de meest toegepaste kleuren wit. De meest gebruikte kleur voor muren, deuren, kozijnen en plafonds zijn 9001, 9010 en 9016 en worden ook wel de “classic kleuren” genoemd. Ook worden deze kleuren vaak in de bouw toegepast, waardoor dit de kleurcodes zijn die de meeste mensen kennen.

RAL 9001

De meest crèmeachtige kleur wit is 9001 en wordt daarom ook wel creme-wit of gebroken wit genoemd. Deze kleur wordt vaak gebruikt voor deuren en kozijnen maar het is uiteraard maar net of je dit mooi vindt of niet. 

RAL9010

Net iets witter dan 9001 maar nog steeds ook met een beetje crème, wordt RAL9010 ook wel “zuiver wit” genoemd en wordt deze kleur wit ook wel gezien als de “Standaard kleur wit”. RAL9010 wordt vaak toegepast op kozijnen en deuren maar kan ook op muren en plafonds maar je zult merken dat deze kleur wit ook de kleur is van bijvoorbeeld standaard stopcontacten, schakelaars en deuren. 

RAL9016

De nog wittere kleur RAL9016 wordt ook wel “verkeerswit” genoemd en heeft geen okerpigment, waardoor het ook de meest lichte tint is van de 3 klassieke kleuren. Vaak wordt deze kleur wit gebruikt in ruimtes met weinig daglicht. 

Naast de bekende RAL kleuren zijn er ook nog andere mooie wit tinten waar we je graag op attenderen, zoals die van Farrow & Ball en Little Greene. Deze verf heeft ook veel enorm veel soorten witte verf met een vleugje geel, gijs, rood, blauw of groen wat elke tint weer uniek maakt. Wit tinten die wij zelf erg mooi vinden van Farrow & Ball zijn Pointing, Dimity, Skimming Stone, Cornforth White en Shadow White maar er zijn nog heel veel andere wit-tinten die ook prachtig zijn en de moeite waard zijn om te testen. Farrow and Ball heeft goede testpotjes om thuis uit te proberen. 

Tips voor het kiezen van de juiste kleur 

  • Koop samples als je twijfelt tussen kleuren. 

  • Wanneer je twijfelt tussen verschillende kleuren, adviseren we schildersdoeken te kopen, de kleuren hierop aan te brengen en deze in de ruimte te plaatsen. 

  • Zorg er altijd voor dat je de kleuren bij verschillende lichtinval bekijkt en ook met verschillende soorten licht. Soms is een kleur wit heel anders met kunstmatig licht dan met daglicht. 

  • Je kunt in een verfwinkel altijd vragen of je een grote kleurenwaaier mag lenen als je twijfelt en nog geen samples wilt aanschaffen. Ook zijn er van een aantal merken kleine kleurkaartjes te krijgen die je kosteloos kunt meenemen en op je muur kunt plakken om te testen. 

  • Combineer verschillende wittinten met elkaar en probeer ook te variëren met verschillende glansgraden (zoals zijdeglans en hoogglans op houtwerk).

Vorige
Vorige

Wie heb ik nodig voor het ontwerp van mijn verbouwplan? 

Volgende
Volgende

Een nieuwe keuken kopen? Vermijd deze fouten!