Een nieuwe keuken kopen? Vermijd deze fouten!
Wanneer je een nieuwe keuken wilt kopen, zul je er al snel achterkomen dat je veel keuzes moet gaan maken. Hoe kun je voorkomen dat dit verkeerde keuzes zijn? Om je daarmee te helpen hebben we hieronder een aantal grote fouten voor je verzameld, zodat jij deze niet gaat maken:
1. Verkeerde indeling
Natuurlijk is het heel belangrijk welke kleuren en materialen je gaat toepassen in je nieuwe keuken, zodat deze helemaal naar jouw smaak zal zijn. Maar uiteindelijk misschien nog wel belangrijker dat de keuken praktisch ingedeeld is zodat je daar geen irritaties aan gaat krijgen als de keuken geplaatst is. Je kunt de keuken het beste indelen in een aantal zones:
Voorraad | Hier pak je de boodschappen uit, bewaar je de voorraad in een ijskast en voorraadkasten
Opbergen | In deze zone zet je het servies en bestek. Handig als deze zone dichtbij de afwasmachine is zodat je deze makkelijk kunt uitruimen.
Spoelen & afval | Hier plaats je de spoelbak en afwasmachine. Ook is het handig om hier ruimte te hebben voor je vuilniszakken en schoonmaakspullen voor de keuken. Een systeem voor je afval plaats je ook bij voorkeur in deze zone.
Voorbereiden | Tussen de spoel en kookzone is het handig om genoeg ruimte te hebben om je gerechten voor te bereiden. Fijn als hier ook lades voor je kruiden, olie, snijplanken en scherpe messen bijvoorbeeld.
Koken | Hier plaats je de kookplaat, oven, pannen en ovenschalen op.
Door je aan deze zones te houden voorkom je extra looptijd in de keuken en ook voorkom je irritaties aan niet-logische bewegingen.
2. Te laag aanrecht
Veel mensen denken van tevoren niet na over de hoogte van een werkblad, maar het is fijn als deze op de lengte van de bewoners is afgestemd.
3. Planken in plaats van laden onderin kasten
Bij kasten op en boven ooghoogte is het zeker handig om planken te plaatsen omdat je dan direct ziet wat er staat, maar onder een werkblad raden we aan om laden te plaatsen die je volledig kunt uitrekken. Doe je dit niet, dan is het moeilijk om te zien wat er onderin een kast ligt en zal je hier onnodig veel moeite voor moeten doen om er iets te pakken.
4. Hoogte van kasten niet doortrekken
Laat hoge keukenkasten niet in de lucht eindigen. Bouw er een mooie koof omheen of trek de kasten door tot het plafond.
5. Goedkoop materiaal gebruiken
Uiteraard is er een prijsverschil in de verschillende materiaalkeuzes die je gaat maken bij het kopen van een keuken maar denk wel goed na over waar je je geld aan uitgeeft. Bijvoorbeeld de keuze voor het materiaal van je keukenfronten, je kunt hier kiezen uit: hout, multiplex, MDF, spaanplaat, houtfineer maar ook bijvoorbeeld melamine of polyester met allemaal zijn eigen voor - en nadelen die we in de Online Verbouwcursus behandelen. Ook de keuze voor een kraan is enorm belangrijk, in de blog “Hoe kies je een goede kraan in je keuken of badkamer?” helpen we je hiermee.
6. Te weinig bergruimte
Bij het indelen van je nieuwe keuken sta je misschien niet meteen stil bij de hoeveelheid bergruimte die je nodig gaat hebben. Denk na over hoe jij boodschappen doet, wat je kookgewoontes zijn en hoe je leeft. Op deze manier voorkom je dat je bijvoorbeeld graag wekelijks alles in één keer koopt, maar het vervolgens nergens kunt opbergen.
7. Een niet-persoonlijke keuken
In de Online Verbouwcursus helpen we je om je hele verbouwing zo voor te bereiden dat je uiteindelijk blij bent met het resultaat en de keuken naar jouw wensen is. Een belangrijk onderdeel is uiteraard de keuken. Voorkom dat je straks een keuken hebt gekopieerd van een Pinterest plaatje of van de buren waar jij je uiteindelijk niet fijn in voelt.
Maak de keuken persoonlijk door leuke tegeltjes op de achterwand en kies bijvoorbeeld voor een variatie in materialen.
8. Geen doordacht lichtplan
Vergeet niet na te denken over de verlichting in de keuken zodat je een fijne sfeer kunt neerzetten met genoeg dimbare lampen.