Wat zijn de kosten van vloerverwarming?

Vloerverwarming is natuurlijk vooral erg fijn en comfortabel en het zorgt ervoor dat je minder/geen radiatoren hoeft te plaatsen. Je kunt vloerverwarming uiteraard op verschillende manieren gebruiken, maar met welke kosten het handig is om rekening te houden, zullen we hieronder uitleggen. 

Het is mogelijk om met vloerverwarming het gehele huis te verwarmen maar ook om het huis in te delen in verschillende zones zodat je ook losse kamers apart kunt verwarmen. Ook kun je de vloerverwarming de hoofdverwarming maken maar het kan ook naast normale radiatoren werken. Wij adviseren je om van tevoren goed na te denken over hoe en waar je de vloerverwarming voor wilt gebruiken voordat je hier een beslissing over neemt. 

In eerste instantie lijkt vloerverwarming nog altijd een luxe product maar op de lange termijn is vloerverwarming qua energieverbruik wel weer voordeliger. 

Gemiddelde kosten vloerverwarming 

Uiteraard zijn de kosten voor vloerverwarming afhankelijk van het systeem dat je wilt gebruiken. Gemiddeld liggen de kosten voor vloerverwarming tussen de 30 en 70 euro per vierkante meter. Je moet rekening houden met verschillende factoren die deze prijs bepalen zoals hoe het wordt aangelegd, of het de hoofd -of bijverwarming wordt, maar ook voor welk systeem je kiest. 

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Het vloerverwarmingssysteem 

De keuze voor welk type systeem je kiest, bepaalt grotendeels de prijs. Het is goed om te weten dat er 2 verschillende systemen bestaan; watergedragen en elektrische vloerverwarming, welke ook nog infraroodverwarming heeft als extra optie. Hieronder lichten we deze 3 kort toe. 

Watergedragen vloerverwarming 

Nog steeds kiezen veel mensen voor traditionele watergedragen vloerverwarming die werkt met warm water. Vaak wordt dit gekozen vanwege de gelijkmatige warmteverdeling en efficiëntie en wordt deze optie dan ook het meest gekozen in woningen waar de vloerverwarming de hoofdverwarming zal zijn. Bij dit systeem loopt er warm water door buizen op de vloer. Dit warme water komt uit de cv ketel of warmtepomp. 

Elektrische vloerverwarming

Steeds meer mensen overwegen elektrische vloerverwarming en ook wordt er vaak hiervoor gekozen als het gaat om bijverwarming in een keuken of badkamer bijvoorbeeld.  Elektrische vloerverwarming kan ook als hoofdverwarming gebruikt worden maar dit gebeurt minder vaak omdat het geen duurzame oplossing is en geen efficiënte manier van verwarmen. Dit systeem gebruikt relatief veel stroom. 

Infrarood vloerverwarming

Een relatief nieuwe technologie is infrarood vloerverwarming wat een elektrisch systeem is op basis van infrarood straling. Het is een energie-efficiënte techniek waarbij infrarood warmte direct vanuit de vloer objecten in de ruimte verwarmt in plaats van de lucht. Infraroodmatten in dit systeem worden onder de vloer geplaatst en warmen direct op waardoor het efficiënter en sneller warm wordt dan bij een traditioneel systeem.

Laten plaatsen van de vloerverwarming

Uiteraard bepaalt de manier hoe de vloerverwarming wordt geplaatst ook de prijs. Een traditioneel vloerverwarmingssysteem kun je met krimpnetten plaatsen of de vloerverwarming kan worden ingefreesd. 

Infrezen 

Gemiddeld ligt de prijs voor het laten infrezen van vloerverwarming tussen de 750 en 900 euro per ruimte. Hierbij geldt wel, hoe groter de ruimte, hoe lager de prijs per m2. 

Krimpnetten 

Soms is het frezen niet mogelijk, bijvoorbeeld als er geen dekvloer ligt. In dat geval kun je kiezen voor krimpnetten (of staalmatten) wat per ruimte tussen de 600 en 900 euro kost. Op een dragende vloer wordt eerst een folie aangebracht en daarover worden gegalvaniseerde netten neergelegd waarop de kabels en buizen kunnen worden vastgezet. 

Vloerverwarming in zones

Het is mogelijk om vloerverwarming per zone te laten werken. Per zone/ruimte zullen er onafhankelijk regelaars geplaatst worden die de temperatuur regelen. Als gebruiker kun je dan altijd zelf bepalen of de vloerverwarming in een zone aan moet staan en zo ja, hoe hoog. 

Naast de kosten van vloerverwarming zul je in je verbouwing voor meer kosten komen te staan waar je het misschien nu lastig van vindt om in te schatten hoe hoog deze gaan zijn. We hebben in Archie’s Verbouwgids een overzicht gemaakt van de meest voorkomende kostenposten met gemiddelde prijzen om rekening mee te houden wanneer je gaat verbouwen.

Vorige
Vorige

Je eerste huisverbouwing: Essentiële tips voor beginners

Volgende
Volgende

Renovatie voorbereiding checklist - 5 tips!