Waar moet je op letten bij het kiezen van een aannemer voor de verbouwing van je woning?
Je hebt besloten om te gaan verbouwen! Veel mensen denken dan direct aan het zoeken van een geschikte aannemer. Met Archie kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om eerst een plan te maken en daarna pas een aannemer te gaan zoeken. In De Online Verbouwcursus gaan we er verder op in en helpen we jou om je plannen te maken, zodat je uiteindelijk weet waar je een aannemer voor nodig hebt precies en kun je appels met appels gaan vergelijken.
Uiteraard is de uiteindelijke aannemer cruciaal voor het soepel laten verlopen van jouw verbouwing en kan deze persoon ervoor zorgen dat jij zo min mogelijk stress ervaart.
Maar hoe kom je aan een goede en betrouwbare aannemer? In deze blogs helpen we je waar je op moet letten bij het selecteren van een geschikte aannemer.
Ervaring en referenties:
Vraag een potentiële aannemer altijd naar eerdere projecten en vraag of je referenties mag benaderen van eerdere projecten. Het is altijd fijner om te kiezen voor een gevestigde aannemer met een solide reputatie. Om je op weg te helpen, hebben we een bestand gemaakt met daarin de juiste vragen bij het selecteren van een aannemer zodat je minder snel voor onaangename verrassingen komt te staan.
Checklist | Selecteren aannemer
Wij raden je aan om bij verschillende aannemers (maximaal 3) offertes aan te vragen. Er is enorm veel concurrentie in de bouw en de prijzen kunnen nogal uiteen lopen. Door drie offertes met elkaar te vergelijken kan je een goede inschatting maken welke prijzen reëel zijn.
Soms zijn de termen die gebruikt worden in offertes voor een leek niet helemaal helder. Wat kan leiden tot miscommunicatie. Om dit te voorkomen hebben we een aantal termen toegelicht in het document “veelvoorkomende termen in offertes”.
Vergunningen en verzekeringen:
Controleer de verzekeringen van de potentiële aannemer, inclusief aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongevallenverzekering, om ervoor te zorgen dat je gedekt bent in geval van ongevallen of schade tijdens de verbouwing.
Omschrijving werkzaamheden
Misschien een beetje een open deur maar controleer of alle werkzaamheden duidelijk in de offerte zijn vermeld. Bekijk goed of het duidelijk is wat er van jezelf verwacht wordt en wat de aannemer gaat doen. In De Online Verbouwcursus helpen we je om een werkomschrijving op te stellen die je uiteindelijk bij een aannemer kunt indienen om hier een offerte voor te maken. Op deze manier kun je appels met appels vergelijken als je meerdere offertes opvraagt omdat elke potentiële aannemer dezelfde werkzaamheden offreert.
We adviseren je ook om altijd een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren zodat je weet wat de noodzakelijke werkzaamheden zijn die verricht moeten worden. En deze keuring zorgt ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan
Materiaalgebruik
Het is belangrijk dat elke potentiële aannemer ook duidelijk vermeld welke materialen zullen worden gebruikt. Daarnaast is er vaak onduidelijkheid over welke materialen door de klant worden gekocht en welke door de aannemer, dus zorg ervoor dat dit helder is.
Vaak staat in de offerte ook het merk van het materiaal dat ingekocht zal worden door de aannemer. Mocht je over een merk twijfelen, kun je vaak een sample opvragen bij de leverancier en ook bekijken of de prijzen overeenkomen met wat de aannemer heeft geoffreerd.
Betalingswijzen
Zorg ervoor dat alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd in een gedetailleerd contract voordat het werk begint. Het contract moet onder meer de scope van het werk, materialen, planning, kosten en betalingsvoorwaarden bevatten. Wees voorzichtig met aannemers die grote contante betalingen vooraf eisen of die geen contract willen opstellen.
Daarnaast zijn de betalingswijzen en termijnen belangrijk. Het is gebruikelijk om een deel van de kosten te betalen voordat de verbouwing start, maar betaal nooit alles voor de oplevering van het project. We adviseren om 5 - 10% pas te betalen als al het werk is afgerond.
Stelposten
Vaak kom je op een offerte stelposten tegen, omdat het voor de aannemer niet duidelijk genoeg is wat de werkzaamheden precies zullen zijn of welk materiaal gebruikt gaat worden. In dit geval zal de aannemer een inschatting maken en worden de daadwerkelijke kosten achteraf berekend.
Uiteindelijk kunnen stelposten flink tegenvallen, daarom raden we aan om niet te veel stelposten in een offerte te laten staan.
Start -en opleverdatum
Kijk ten eerste goed naar de geldigheidsduur van een offerte. Daarnaast letten mensen vaak op de startdatum van een aannemer maar realiseren zij zich niet dat dit niet zo veel zegt. Want het kan goed zo zijn dat de aannemer dan alleen wat spullen brengt en vervolgens nog met veel andere projecten bezig is en jouw verbouwing pas weken of zelfs maanden later wordt doorgezet.
Het gaat dus om de opleverdatum! Soms kun je zelf een korting afspreken als de verbouwing later wordt opgeleverd
Garantie
Vraag naar de garantie die de aannemer biedt op het uitgevoerde werk en de gebruikte materialen. Een betrouwbare aannemer zal vaak een garantie bieden op hun werk voor een bepaalde periode na voltooiing van het project. Ook is het belangrijk om te informeren naar de beschikbaarheid van de aannemer voor eventuele nazorg of reparaties na voltooiing van de verbouwing.
Al met al is het vinden van de juiste aannemer een cruciale stap in het succes van je verbouwing. Bereid je zoektocht voor, neem genoeg tijd om onderzoek te doen en vraag meerdere offertes aan voordat je een beslissing neemt. Met de juiste aannemer op je project kun je erop vertrouwen dat je verbouwing succesvol en met zo min mogelijk stress verloopt.