Alles wat je moet weten over een hypotheek voor de verbouwing van een huis

Je hebt het idee om te gaan verbouwen maar weet nog niet hoe je dit ook kunt gaan financieren? Wil je je eigen spaargeld inzetten of de verbouwing meefinancieren in de hypotheek met een bouwdepot?

In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over de mogelijkheden van een bouwdepot of het verhogen of oversluiten van je hypotheek. Wil je weten wat je verbouwing gaat kosten? Lees dan onze blog “Wat kost het om een huis te verbouwen?”.

Bouwdepot 

Een belangrijk onderdeel van sommige hypotheekproducten voor verbouwingen is het bouwdepot. Met een bouwdepot reserveer je een bepaald bedrag op een geblokkeerde rekening die alleen kan worden gebruikt voor de verbouwing. Het grootste voordeel van een bouwdepot is dat je de verbouwing niet van je eigen geld hoeft te betalen. Daarnaast is het zo dat de marktwaarde van een huis met een verbouwing hoger is dan zonder een verbouwing waardoor de hypotheek in een lagere risicoklasse komt. Het voordeel hiervan is dat je dan mogelijk weer een renteverlaging krijgt. 

Een ander belangrijk punt is dat je 6% extra geld kunt lenen als de verbouwing zorgt voor energiebesparing. Wanneer je uiteindelijk niet het volledige bouwdepot gebruikt, lost je dit bedrag weer af op de hypotheek. 

Een nadeel van een bouwdepot is dat je vaak alsnog wel eigen geld moet inbrengen omdat een verbouwing nooit 100% waardevermeerdering is. Ook kun je alleen onroerende (= dingen die aan je huis vastzitten) zaken financieren en moet je het bouwdepot binnen 6 - 24 maanden gebruiken (dit is afhankelijk van de geldverstrekker). 

Verhogen van je hypotheek 

Wanneer je bij het afsluiten van je huidige hypotheek al rekening hebt gehouden met verbouwplannen, heb je eventueel al extra financiële ruimte ingebouwd. In dit geval hoef je niet opnieuw naar een notaris. Wanneer je geen verhoogde inschrijving hebt kun je de verbouwing meefinancieren met een verbouwingshypotheek of tweede hypotheek. 

Hypotheek oversluiten 

Je kunt er ook voor kiezen om een hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker en daarin de verbouwing mee te financieren. In dit geval neemt een andere geldverstrekker jouw hypotheek over tegen een soms beter rentetarief of voorwaarden. 

Hoe krijg je een hypotheek voor een verbouwing?

Het verkrijgen van een hypotheek of bouwdepot voor een verbouwing vereist meestal dezelfde stappen als het aanvragen van een traditionele hypotheek. Er wordt gekeken naar de waarde van je huis na de verbouwing. Een taxateur bepaalt de marktwaarde van je woning na de verbouwing. Meestal wordt gerekend met 70% waardevermeerdering na een verbouwing van het bedrag. 

Je zult documentatie moeten verstrekken over je inkomen, kredietgeschiedenis en de geschatte kosten van de verbouwingen. Een voorbeeld van wat je kunt gebruiken om de inschatting van de verbouwkosten in te vullen (staat in Uniforme verbouwingsspecificatie). Het kan ook nodig zijn om een taxatie te laten uitvoeren om de waarde van het huis voor en na de verbouwingen te bepalen. 

Een hypotheek voor de verbouwing van een huis kan een handige manier zijn om renovaties te financieren en je droomhuis te realiseren. Door de verschillende opties te onderzoeken en de juiste lening te kiezen die past bij jouw financiële situatie en renovatieplannen, kun je ervoor zorgen dat je verbouwingsproject soepel verloopt.

Vorige
Vorige

Waar moet je op letten bij het kiezen van een aannemer voor de verbouwing van je woning?

Volgende
Volgende

Waar te wonen tijdens een verbouwing: opties en overwegingen