Welk keukenblad kies je voor de keuken?

Ben je van plan om je keuken te gaan vervangen? Of misschien denk je erover om de kastjes te laten zitten en alleen het keukenblad te vervangen en/of de frontjes?

Dan kom je voor de keuze te staan welk keukenblad je wilt gaan plaatsen en dan zul je erachter komen dat er enorm veel keuzes zijn in materiaal en prijs! Het materiaal van je keukenblad bepaalt voor een heel groot deel de uitstraling van jouw keuken maar ook zeker het uiteindelijke gebruiksgemak. Daarom is het altijd goed om je hierop voor te bereiden en goed na te denken welk materiaal het beste past bij jouw wensen en budget. 

Voor elk budget zijn er mooie materialen beschikbaar, maar door je hier al op voor te bereiden bespaart je dit veel tijd en uiteindelijk verkeerde keuzes!  

In de Online Verbouwcursus bereiden we je goed voor op dit soort keuzes maar in deze blog laten we je al zien uit welke materialen je kunt kiezen en wat wij zien als de voor- en nadelen ervan. 

Opties voor keukenbladen

Er zijn materialen met een meer glanzende uitstraling of juist ruwe structuur met zijn eigen kenmerken. En uiteraard zijn er oneindig veel kleuren om uit te kiezen. Uiteraard ziet een keuken met een wit blad er totaal anders uit dan met een donkergrijs keukenblad. 

We adviseren je om altijd eerst stil te staan bij hoe je de keuken zal gaan gebruiken, welke stijl je mooi vindt en uiteraard duidelijk te maken wat het beschikbare budget is.  

Marmer

Vanwege de prachtige, chique, exclusieve en natuurlijke uitstraling is een marmer keukenblad zeer gewild in een keuken. Marmer wordt gevormd in de natuur en wordt gevonden in blokken waarvan dan meestal 20 tot 40 platen worden gemaakt. Doordat marmer een natuursteen is, betekent het ook dat geen keukenblad van marmer hetzelfde is! Marmer wordt vaak gekozen, omdat het zo mooi is, maar niet vanwege praktische redenen. Marmer is een poreus materiaal, waardoor vocht relatief snel het blad in kan trekken dus hier moet je zeker wel mee oppassen. Maar vergeet. niet dat natuursteen later nog kan worden geschuurd en geïmpregneerd en dat kan niet bij de meeste andere type werkbladen.

Ook denken mensen vaak dat je op marmer geen hete pannen kunt zetten maar kan bij marmer juist wel! Het enige is dat als je een kunststof laag op marmer doet ter bescherming, dan mag de pan maximaal 180 graden zijn.

Kunststof

Wanneer je voor een budget keukenblad wilt gaan, kun je kunststof kiezen. Een voordeel van dit materiaal is dat je er alle kanten mee op kunt qua look en dat het zeker een onderhoudsvriendelijke en hygiënische optie is. Een nadeel is dat je er geen warme pannen op kunt zetten, omdat het keukenblad kan smelten. 

RVS (= roestvrijstaal)

RVS bladen werden voorheen vooral toegepast in keukens van restaurants, maar zie je tegenwoordig steeds vaker ook in design keukens voorbij komen. Het belangrijkste voordeel is dat het hittebestendig is en goed tegen een stootje kan. Krassen maken het materiaal vaak alleen maar mooier, zeker als je bijvoorbeeld voor “wildgeborsteld RVS” kiest. 

Massief hout

Een houten keukenblad is vaak een duurdere optie en geeft een warme sfeer en is met veel stijlen en kleuren van een keuken te combineren. Een nadeel van dit materiaal als keukenblad is dat het lastiger schoon te maken is en dat het niet hitte -en krasbestendig is. Vaak wordt er als bescherming een toplaag aangebracht, maar dan moet je er alsnog wel goed mee omgaan.   

Beton

Een betonnen keukenblad geeft een keuken een industriële en moderne sfeer, maar is ook juist mooi te combineren met houten kastjes bijvoorbeeld. Het voordeel van beton is dat het hard is, slijtvast en hittebestendig. Wel is het materiaal gevoeliger voor vlekken, waardoor je het blad regelmatig moet polieren waarmee het ook een relatief onderhoudsvriendelijke optie is. Een nadeel is dat het blad enorm zwaar is en relatief lastiger te plaatsen is. 

Graniet 

Graniet is een natuurlijk materiaal en geeft een luxere, rustieke uitstraling aan een keuken. Graniet heeft een grove structuur, waardoor je vaak aan het oppervlak van het keukenblad kleine putjes ziet wat weer een extra natuurlijke touch geeft aan het keukenblad. Het nadeel van graniet is dat het lastiger te onderhouden is en dat vlekken de eerste maanden sneller in het oppervlak trekken. Het voordeel van graniet is dat het kras- en hittebestendig is. 

Composiet

Een composiet keukenblad is een onderhoudsvriendelijke keuze en kan tegen een stootje, waardoor je bijvoorbeeld een afgebroken hoekje kunt repareren. Een ander voordeel van dit materiaal is dat hittebestendig is, al zouden wij altijd alsnog aanraden om een onderzetter te gebruiken onder een warme pan. Composiet bestaat uit een mix van kleine deeltjes natuursteen met kunststof en is wat gladder dan graniet en daarmee nog makkelijker schoon te maken. Composiet moet je nog wel onderhouden, zeker in de eerste maanden, maar vlekken kunnen blijvend zijn waardoor je wel altijd voorzichtig moet blijven. 

Keramiek

Een keukenblad van keramiek is iets wat pas de laatste jaren populairder is geworden. Het voordeel van dit materiaal is dat het hitte-, kras- en vlekbestendig is, maar het grootste nadeel is dat je moet opletten met scherpe en zware voorwerpen. Wanneer je bijvoorbeeld hard een pan langs het keukenblad haalt kun je er makkelijk een hapje uithalen of kan er een scheur ontstaan. 

Glas 

Wanneer je kiest voor een keukenblad van glas, kies je voor een product wat je nog relatief weinig ziet in keukens omdat een glazen keukenblad een relatief nieuw product is. Het is materiaal wat je vooral zult zien als keukenblad in de moderne designkeukens. Het grote voordeel van glas is dat het kras-, hitte- en vochtbestendig is. Een groot nadeel vinden wij dat je elke vingerafdruk ziet, waardoor je daar wel tegen moet kunnen in de keuken. 

Fenix 

Een Fenix keukenblad is een prachtige optie als je wilt kiezen voor een keukenblad met een extreem matte uitstraling die heel zacht aanvoelt. Bij een Fenix keukenblad worden meerdere lagen geperst tot een blad van 1 centimeter onder hoge druk. Het materiaal kan erg goed tegen stootjes en door de matheid zie je niet snel viezigheid. 

Dekton 

Een relatief nieuw materiaal voor keukenbladen is Dekton. Dekton wordt gemaakt van kwarts, porselein en glas en is erg hard en waterdicht waardoor het ideaal is als keukenblad.

DE ONLINE VERBOUWCURSUS

Met de informatie over de verschillende soorten keukenbladen voor je keuken op zak, ben je al goed op weg. Als je meer verdieping zoekt en je keuze nog beter wilt onderbouwen, is de online verbouwcursus van De Online Verbouwcursus een uitstekende volgende stap. In deze cursus gaan we uitgebreider in op de keuze voor het juiste keukenblad en andere belangrijke aspecten van je keukenverbouwing. Zo ben je nog beter voorbereid op de beslissingen die komen kijken bij het vernieuwen van je keuken.

PS Lees ook onze blog “Hoe kies je de perfect kraan voor jouw badkamer of keuken”.

Vorige
Vorige

Help mij sanitair kiezen voor mijn badkamer

Volgende
Volgende

Welke vloer kies je voor een badkamer?