Wel of geen marmer als werkblad in de keuken?
Als het gaat om het kiezen van werkbladen voor de keuken, is marmer altijd ons favoriete materiaal geweest. Het is moeilijk te overtreffen door de tijdloze uitstraling en natuurlijke schoonheid.
Helaas heeft marmer -net als ieder materiaal- ook nadelen die je moet meenemen als je overweegt om te kiezen voor marmer.
We merken in de bouw vaak dat mensen ontmoedigd worden om voor marmer te kiezen, omdat het duur is en niet de meest duurzame oplossing.
Echter zouden wij je toch willen aanraden om altijd naar je eigen wensen te luisteren en na te denken over wat voor jou echt belangrijk is.
Hieronder zullen we de voor- en nadelen van marmeren werkbladen delen, samen met enkele persoonlijke ervaringen, om je te helpen de beslissing gemakkelijker te maken.
Marmer werkblad voordelen
Hieronder eerst de voordelen van een marmer werkblad:
Het is prachtig! De luxe uitstraling van marmer is ongeëvenaard. De natuurlijke aders en de verscheidenheid aan kleuren voegen direct een elegantie toe aan het ontwerp van je keuken, vooral als je op zoek bent naar een meer traditionele uitstraling. Het kan echt een opvallend kenmerk zijn in je keuken.
Het is tijdloos. In tegenstelling tot trends die komen en gaan, heeft marmer de tand des tijds doorstaan. De klassieke schoonheid zorgt ervoor dat je keuken stijlvol blijft.
Het is een milieuvriendelijke optie. Als natuurlijk materiaal wordt marmer op duurzame wijze gewonnen uit groeven en heeft het een relatief lage milieubelasting in vergelijking met de productie van synthetische materialen. Ook is marmer biologisch afbreekbaar en kan het gerecycled worden.
In warmere klimaten bieden marmeren werkbladen een verfrissende koelheid, waardoor het een aangenaam oppervlak is voor voedselbereiding, en naar onze ervaring is het het beste materiaal om deeg voor het bakken voor te bereiden.
Marmer werkblad nadelen
En dan hieronder de nadelen van een marmer werkblad:
Marmer geeft snel vlekken omdat het een poreus materiaal is. Dit betekent dat het gevoelig is voor vlekken en etsing door zure stoffen zoals citrussappen, azijn of wijn. Je kunt het blad wel regelmatig sealen maar ook dan moet je altijd direct het blad schoonmaken als er geknoeid wordt.
Onze ervaring is dat het gebied rond de gootsteen sneller beschadigd raakt doordat hier grote pannen in worden neergezet of afgewassen. Ook de randen van een werkblad kunnen sneller slijtage vertonen, vooral als er aan het blad wordt gegeten of gespeeld.
Het vereist zorgvuldig onderhoud waarbij het gebruik van schurende of zure schoonmaakproducten moet worden vermeden.
Je kunt op marmer krassen en beschadigingen krijgen. Marmer is zeker hard maar niet zo hard als bijvoorbeeld graniet of kwarts.
Het is vaak duurder dan alternatieve werkbladen. Echter zijn er zeker variaties in prijs voor verschillende marmersoorten en is het de moeite waard om dit te onderzoeken.
Tip: Afhankelijk van de grootte van het benodigde werkblad, is het mogelijk om restmateriaal te vinden tegen betaalbare prijzen. Dit kun je altijd vragen aan grote marmerpartijen zoals bijvoorbeeld bij Jan Reek Natuursteen.