Wat kost het om een huis te verbouwen? 

Een van de meest gestelde vragen bij het aangaan van een verbouwing is “Wat gaat het ongeveer kosten?” Want juist dit onderwerp zorgt bij uitstek voor veel onzekerheid en dus stress. 

Of je nou van plan bent om een oud huis volledig te gaan aanpakken of kleine aanpassingen wilt gaan doen, het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de kosten die bij een verbouwing komen kijken. Kostenposten lopen tijdens een verbouwing snel op en het is vaak onduidelijk wat er allemaal moet gaan gebeuren en welke kosten daarmee gemoeid zijn. 

Kosten huis verbouwen

Met Archie vinden we het belangrijk om in het begin van je verbouwing altijd te beginnen met een haalbaarheidsstudie, zodat je een beeld krijgt van de prijzen en je op tijd een inschatting kunt maken of jouw ideeën en plannen haalbaar zijn. Om je alvast op weg te helpen hebben we hieronder een aantal factoren opgeschreven die de kosten van je verbouwing beïnvloeden:

1. Omvang van de renovatie

De omvang van de renovatie is een cruciale factor die de kosten aanzienlijk kan beïnvloeden. Kleine cosmetische ingrepen, zoals het schilderen van muren en het vervangen van vloeren, zijn doorgaans minder kostbaar dan grootschalige structurele wijzigingen of toevoegingen aan het huis. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat je precies wilt renoveren en hoe ingrijpend de veranderingen zullen zijn. 

2. Materialen en afwerking

De keuze van materialen en afwerking heeft een directe invloed op de totale kosten van de renovatie. Hoogwaardige materialen en luxe afwerkingen zullen duurder zijn dan meer budgetvriendelijke opties. Het is essentieel om realistische verwachtingen te hebben over het kwaliteitsniveau dat je zoekt en om een budget op te stellen dat hierbij past. Een vuistregel die we anno nu gebruiken is dat een totaalverbouwing van een huis ongeveer 2000 euro exclusief btw per m2 kost. Prijzen voor materiaal en arbeid zijn zeker het afgelopen jaar flink verhoogd en we weten niet wat er komende tijd gaat gebeuren. Als je rekening houdt met deze inschatting kom je aardig in de richting. Dit betekent dat de verbouwing van een huis van 120 m2 ongeveer 240.000 euro kost - afhankelijk van de afwerking. Uiteraard is dit enorm afhankelijk van het materiaal en afwerkingsniveau. Om je op weg te helpen hebben we een invul template gemaakt waarin je je eigen begroting kunt maken. 

Kosten indicatie keuken en badkamer

Hieronder geven we een kostenindicatie van een keuken en badkamer.




Keuken 

Uiteraard is er een groot verschil of je een standaard keuken wilt of een op maat gemaakte design keuken. Voor een standaardoptie inclusief apparatuur kun je rekening houden met 10.000 euro. Ga je voor een meer middenklasse keuken bij de bekende keukenleveranciers kun je rekening houden met 20.000 euro. Ga je voor een high-end keuken met de meest luxe apparatuur, dan kan de prijs al snel oplopen naar soms wel 150.000 euro. De prijzen in elke keukenzaak zijn meestal inclusief plaatsing en zouden wij ook altijd adviseren om te laten doen door de keukenzaak, omdat zij hier dan voor verantwoordelijk zijn. 

Badkamer 

Voor het materiaal van een nieuwe badkamer, kun je uitgaan van gemiddeld 12.000 euro per badkamer (bad, douche, badmeubel met 2 kranen, radiator en wc). Voor een wc ligt het gemiddelde bedrag rond de 3.500 euro. 

Om de kosten verder te specificeren en helder te krijgen, hebben we een invul template gemaakt waarin je je eigen begroting kunt maken. 

3. Arbeidskosten

Arbeidskosten vormen vaak een aanzienlijk deel van de totale renovatiekosten. Het inhuren van gespecialiseerde vakmensen, zoals een aannemer, loodgieter en elektricien, kan duur zijn, maar het garandeert vaak professioneel vakmanschap. Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen en referenties te controleren om ervoor te zorgen dat je een betrouwbare en betaalbare professional kiest. 

Hieronder hebben de we de gemiddelde uurtarieven van de meest gebruikelijke vakmensen voor je neergezet:

  • Stucadoor |  tussen de 20 - 30 euro per m2 

  • Schilder | Meestal spreek je met een schilder een vaste prijs af voor het schilderwerk wat moet worden gedaan. Maar het is ook mogelijk om een prijs per uur of per m2 af te spreken. Een gemiddeld uurtarief ligt tussen de 35 en 50 euro en de kosten per m2 tussen de 10 en 20 euro binnen en 20 en 25 euro buiten.
    Als je wilt bezuinigen kun je veel voorwerk zelf doen. Denk dan bijvoorbeeld aan het schuren, plamuren, ontvetten en kitten van de onderdelen die geschilderd moeten worden. 

  • Elektricien | Een gemiddelde uurtarief van een elektricien is 40 euro. 

  • Loodgieter | Een gemiddelde uurtarief van een loodgieter is 55 euro. 

  • Tegelzetter | Een gemiddelde tarief van een tegelzetter is 50 euro per uur. 

  • Timmerman | Het uurloon van een timmerman is vooral afhankelijk van ervaring, maar gemiddeld zullen de kosten liggen rond de 45 - 65 euro per uur.

4. Vergunningen en regelgeving

Het verkrijgen van de benodigde vergunningen en voldoen aan de lokale bouwvoorschriften kunnen extra kosten met zich meebrengen. Het is belangrijk om te weten welke vergunningen nodig zijn voor jouw specifieke renovatieproject en om deze kosten op te nemen in je budget.

5. Onvoorziene kosten

Bij elke renovatie is het verstandig om rekening te houden met onvoorziene kosten. Zelfs met een gedetailleerd plan kunnen er tijdens het proces onverwachte complicaties optreden die extra uitgaven vereisen. Het hebben van een potje voor onverwachte uitgaven binnen je budget kan helpen om onvoorziene kosten op te vangen.

Waar moet je op letten tijdens een renovatie?

Een huis verbouwen kan een spannend, maar ook uitdagend project zijn. Of je alleen je woonkamer wilt veranderen, je keuken wilt aanpassen of misschien wat wilt moderniseren, een goed uitgewerkt plan is essentieel voor succes. Met Archie helpen we jou om je zo goed mogelijk op je verbouwing voor te bereiden.

In de blog “Huis verbouwen stappenplan” delen we tips en richtlijnen om de verbouwing van elk project soepel en succesvol te laten verlopen.

Verbouwen zonder zorgen

Onthoud, elke verbouwing valt of staat met een goed plan. Een huis verbouwen is een investering die niet alleen in geld, maar ook in tijd en moeite wordt gemeten. Het is cruciaal om een realistisch budget op te stellen, rekening houdend met de hierboven genoemde factoren, om onaangename verrassingen te voorkomen. Door een zorgvuldige planning en het raadplegen van professionals kun je jouw verbouwproject succesvol en binnen het gestelde budget afronden. In De Online Verbouwcursus van Archie delen we alle kennis over verbouwen om jouw verbouwing tot een succes te maken.

Vorige
Vorige

Waar te wonen tijdens een verbouwing: opties en overwegingen

Volgende
Volgende

Een huis verbouwen: Een stap-voor-stap gids voor succes