Wand -en plafondafwerking: welke opties heb ik naast verf en behang?
Een van de leukste onderwerpen tijdens een verbouwing is het afwerken van de wanden. Hiermee ga je je woning kleur en nog meer persoonlijkheid geven. Uiteraard kun je voor verf en behang kiezen, we vertellen hier in Archie’s Roadmap alles over.
Maar ook kun je de optie overwegen om bijvoorbeeld ornamenten en lijsten op wanden en plafonds te plaatsen. Doe vooraf wel onderzoek naar de bouwstijl en bouwperiode van jouw huis, om hier een passend design voor te kiezen. In een nieuwbouwhuis ziet het er namelijk al snel gekunsteld uit.
Als je op zoek gaat naar de opties voor wandlijsten kom je ook weer voor veel keuzes te staan. Wil je bijvoorbeeld wandlijsten van gips, hout of kunststof?
In deze blog zullen we je meer vertellen over de mogelijkheden van wand -en plafondafwerking met plinten, lijsten, lambrisering en ornamenten.
Plinten
Eigenlijk is een plint een esthetische afwerking van je vloer, maar het heeft ook een praktische functie. Plinten voorkomen namelijk ook dat je vloer kan uitzetten of krimpen en plinten voorkomen dat vocht en viezigheid de muur of vloer kan beschadigen. Maar ook kun je plinten gebruiken om losse kabels en snoeren achter te plaatsen, zorg dan wel dat je kiest voor holle plinten.
Bedenk van tevoren altijd goed wat je doel is met het plaatsen van de plinten. Is het puur decoratief of hebben ze ook een praktische functie?
Materialen van plinten
Je kunt kiezen uit verschillende materialen van plinten:
Hout
MDF
Fineer
Kunststof
Metaal
Lijsten
Om een wand of plafond meer uitstraling te geven, kun je kiezen voor lijsten. Je kunt lijsten gebruiken als wandlijst maar ook als kaderlijst waarbij je een lijst maakt om een schilderij bijvoorbeeld.
Door lijsten te plaatsen op plafonds of wanden kun je scheuren of oneffenheden wegwerken.
Omdat het stucwerk op jouw wanden of plafonds van gips is, zouden wij aanraden om ook gipsen lijsten te plaatsen. Daarnaast kan gips goed tegen hitte, waardoor de kans op vervorming zo klein mogelijk is.
Betaalbaardere alternatieven
Naast gips zijn er ook meer betaalbaardere alternatieven zoals:
PU (polyurethaan)
HDPS (=High Density Polystyreen)
MDF
Hout
Maat sierlijst
De maat van de sierlijsten is uiteraard afhankelijk van je smaak, al is ons advies om wel minimaal een breedte te kiezen van 3,5 centimeter.
Plaatsen Sierlijst
Wanneer je weet welke sierlijst je wilt gebruiken, kun je gaan nadenken hoe de vakken over een muur verdeeld moeten worden. Wij zouden adviseren om altijd te kiezen voor een oneven aantal vakken.
Lambrisering
Oorspronkelijk is een lambrisering een betimmering van de onderkant van je wand met houten latten of panelen. Meestal hadden deze een andere kleur dan de wand. Nu worden lambriseringen ook gebruikt om de onder- en bovenkant van een muur te verdelen met een paneel, sierlijst of metaal. Tegenwoordig wordt er ook geen hout meer gebruikt maar gips.
Je kunt met een lambrisering een hele andere sfeer, diepte en reliëf aan wanden geven. Over het algemeen geldt: hoe hoger het plafond, hoe heftiger de lambrisering mag zijn.
Ornamenten
Een ornament is eigenlijk niets meer dan een versiersel voor een wand of plafond. Je kunt denken aan hoekornamenten - deze plaats je in de hoek van een sierlijst - en rozetten - deze zijn het middelpunt van een plafond.
We adviseren je om je goed te laten informeren over sierlijsten en ornamenten. Een bedrijf waar wij graag mee samenwerken is Het Schippertje. Kijk ter inspiratie naar de voorbeelden op onze Pinterest.