Stappenplan voor het kiezen van jouw droomkeuken
Overweeg je om jouw droomkeuken te realiseren in je huis? Dan ben je bij deze blog aan het juiste adres. Wij bieden je een handig stappenplan om de keuken van je dromen te selecteren. Voor wie zijn kennis over woning verbouwing wil uitbreiden, raden we aan om onze verbouwcursus te volgen.
Stappenplan kiezen droomkeuken
In wat volgt, delen we de stappen die wij adviseren te volgen bij het uitkiezen van je droomkeuken. Zoek je meer inspiratie voor jouw ideale keuken? Neem dan een kijkje bij onze uitgebreide collectie blogs over keukens.
1. Visualiseer je droomkeuken
Het weten wat je wil is uiteraard een belangrijke stap waarbij het maken van een moodboard enorm kan helpen om een rode draad te vinden. Door te kijken naar je moodboard zie je misschien sommige elementen vaker terugkomen waardoor de rode draad van jouw droomkeuken helder wordt. Is het een bepaalde stijl, opstelling of zijn het bepaalde materialen die je zo aanspreken? Begin bijvoorbeeld met het maken van een bord op Pinterest waar je alle plaatjes inzet van keukens of elementen die je mooi vindt. Daarnaast kun je tijdschriften gebruiken of door keukenwinkels gaan rondlopen om te zien wat je mooi vindt. Kijk dan ook naar kranen, vloeren, spoelbakken maar natuurlijk ook de fronten en werkbladen. Combineer deze beelden met elkaar tot 1 moodboard wat je ook weer fotografeert zodat je dit altijd bij je hebt tijdens je zoektocht.
2. Zorg dat je wensen helder zijn
Nadat je weet wat je mooi vindt, is het belangrijk om een wensenlijst te maken van jouw toekomstige keuken. Als je een partner hebt, adviseren we om allebei je eigen wensenlijst te maken en deze dan samen te bespreken.
3. Meten is weten
Tegenwoordig kun je zelf al heel ver komen met een ontwerp zonder een keukenwinkel. Maar het begint wel altijd met de juiste maten te weten. In de Online Verbouwcursus gaan we hier verder op in hoe je dit perfect zelf kunt doen.
4. Bepaal het budget
Nu je iets duidelijker hebt wat je wensen zijn, wordt het tijd om op de prijzen van deze wensen te gaan oriënteren. Misschien weet je al wat het budget gaat zijn maar anders kan het oriënteren op de prijzen helpen om het budget te bepalen. Vergeet in je budget dan niet alleen de keuken mee te nemen maar ook bijvoorbeeld het slopen van de oude keuken, het voorbereiden van de leidingen en eventueel plaatsen van de nieuwe keuken. Misschien hoort een nieuwe vloer ook wel bij jouw wensen, vergeet deze dan ook niet te budgetteren. Vergeet ook niet een post met onvoorziene kosten op te nemen in je budget.
5. Indeling en ontwerp maken
Nu begint het puzzelen van je droomkeuken. Wil je een eiland? Sta je vaak samen in de keuken en wil je er bijvoorbeeld kunnen eten of doe je dat in een andere ruimte? De meest bekende opstellingen voor een keuken zijn de volgende:
keuken met een keukeneiland
rechte keuken
parallele keuken
U-vormige keuken
L-vormig
Uiteraard kunnen deze opstellingen ook (deels) met elkaar gecombineerd worden.
Mocht je er zelf niet uitkomen met de indeling, raden we je aan om een professional te vragen je hiermee te helpen. Dit kan in een keukenwinkel maar ook een onafhankelijke interieuradviseur zijn.
In deze stap ga je ook nadenken over welke plek je graag wilt kiezen voor de kookplaat, afwasmachine, ijskast en oven(s)
Hou bij het ontwerp en indeling van je nieuwe keuken altijd rekening met de volgende punten:
Verlichting:
Wanneer je de offertes voor de nieuwe keuken hebt opgevraagd is het ook tijd om de verlichting niet te vergeten. Het is namelijk echt zonde als je nieuwe droomkeuken straks slecht wordt verlicht en licht kan zo veel doen met de sfeer. Eventueel kun je zelf geïntegreerde verlichting in je nieuwe keuken verwerken
Opslagruimte
Je kunt nooit genoeg opslagruimte hebben in je keuken. Als je een beetje van koken houdt, heb je vaak al zo veel apparaten die ergens moeten staan of worden opgeslagen. Kies daarom altijd voor diepe lades, hoge kasten of eventueel bovenkasten.
6. Bepaal gewenste materialen & apparatuur
Tegenwoordig is de gemiddelde levertijd van een keuken 12 weken. Uiteraard kun je ook voor maatwerk kiezen, maar ook dan zijn de levertijden vaak niet korter. Belangrijk om te weten dat voordat de keuken geplaatst kan worden, al het leidingwerk, elektra en ventilatie klaar moeten zijn en de oude keuken moet zijn gesloopt
In deze stap ga je de materialen en apparatuur bepalen. Zo maak je hier een keuze voor het keukenblad, maar ook de kraan, frontjes en vloer. Maar ook is het belangrijk om na te denken over het merk apparatuur wat je wil en hoe professioneel deze moeten zijn.
In de Online Verbouwcursus gaan we in op alle verschillende opties die er zijn wat betreft materialen, want de keuze is groot!
7. Ga offertes opvragen
Nu je duidelijk weet wat je wil en welke materialen en apparatuur je voorkeur heeft, kun je offertes gaan opvragen. We adviseren om altijd 2 of 3 offertes op te vragen voor je ontwerp zodat je deze met elkaar kunt vergelijken. Zorg er dan wel voor dat dezelfde elementen hierin worden meegenomen zodat je appels met appels kunt vergelijken.