Stappenplan voor het ontwerp van een nieuwe badkamer
Een nieuwe badkamer kan iets zijn wat misschien al heel lang op je wensenlijst staat maar het kan ook iets zijn wat gewoon een must is om te doen. Wij vinden het heel belangrijk dat je eerst een goed plan maakt voor de nieuwe badkamer voordat je begint met het opvragen van offertes, dus daarom hebben we hieronder een aantal tips voor je.
Tip: ben je bezig met het verbouwen van je huis? Lees dan ons stappenplan voor het verbouwen van je woning.
Stappenplan badkamer verbouwen
Hieronder lees je de stappen die jij moet volgen voor een succesvolle verbouwing van je badkamer.
Wensen en eisen
Belangrijk om altijd te beginnen bij wat de eisen en wensen zijn voor de nieuwe badkamer; is het fijn om eerst na te denken over hoe de badkamer gebruikt gaat worden. Wil je de badkamer gebruiken als wellnessruimte waar je helemaal tot rust komt, is het een ruimte waar je met de kinderen tegelijk ‘s ochtends beweegt om allemaal klaar te maken. In de Online Verbouwcursus (link) gaan we hier uitgebreid op in hoe je dit zo goed mogelijk kunt doen.
Als je hier met je partner/huisgenoot over uit bent, kun je een lijstje maken van welke elementen een must zijn die in de badkamer komen. Is dat een dubbele douche? Of bijvoorbeeld bergruimte? Of is bijvoorbeeld een dubbele wasbak iets wat voor jou belangrijk is? Een valkuil is dat veel mensen vaak te veel functies in een kleine ruimte willen stoppen waardoor het enorm propperig aanvoelt.
2. Technische mogelijkheden
Uiteraard moet je ook kijken naar de technische mogelijkheden van de badkamer en wat je daar nog aan kunt aanpassen. Waar lopen de leidingen en waar zitten nu de elektrische aansluitingen? Je kunt (bijna) altijd nog veel veranderen maar je moet dit wel op tijd aankaarten anders ben je te laat! In De Online Verbouwcursus gaan we hier verder op in.
Wil je bijvoorbeeld inbouw of opbouwkranen? Wil je een mengkraan of een thermostaat? Allemaal onderwerpen waar je beter van tevoren een plan voor kunt maken dan er achteraf achter komen dat je het toch anders wilt, want dan kan het vaak niet meer worden aangepast.
3. Ontwerp
Misschien weet je al precies welke sfeer je in de badkamer wilt en kun je met de plaatjes hiervan zelf een ontwerp maken. Zo niet, kan het helpen om op Pinterest plaatjes te verzamelen in een mapje van wat je mooi vindt, wat je kunt beschouwen als je moodboard. Als je dan later naar deze plaatjes kijkt, kun je proberen om een rode draad te zoeken. Misschien is het een bepaalde tegel of juist een waskom die vaker terugkomt maar het kan ook een kleur kraan zijn wat voor jou een element is wat je echt mooi vindt.
We adviseren om met je moodboard, wensen en eisenlijst naar een sanitairwinkel te gaan en je daar verder te laten adviseren op het ontwerp. Uiteraard kun je ook een professional inschakelen om eerst een ontwerp te laten maken maar dit is afhankelijk van je budget.
4. Lichtplan
Naast je ontwerp is een goed verlichtingsplan in je badkamer ook van groot belang. Licht een badmeubel bijvoorbeeld altijd mooi uit zodat je niet in je eigen schaduw voor een spiegel staat. Daarnaast raden we je aan om niet alleen plafondverlichting te gebruiken maar ook sfeerverlichting.
5. Materialen
De keuze voor welke materialen je uiteindelijk kiest voor de badkamer zijn uiteraard afhankelijk van je budget. In De Online Verbouwcursus gaan we uitgebreider in op dit onderwerp maar hieronder alvast een aantal onderwerpen waar je over na kunt denken.
Kranen
Als het bijvoorbeeld over kranen gaat, kun je hier al enorm veel keuzes in maken. Wil je gepoedercoate kranen, gespoten of gegalvaniseerd? Wil je een kraan waar binnen RVS of messing is toegepast? Plastic is ook een optie, maar we adviseren om het niet te nemen omdat je hier later spijt van krijgt!
Bad
Voor een bad kun je kiezen uit solid surface of acryl. Beide zijn goed en hebben voor- en nadelen. Solid Surface is duurder maar zo’n sterk materiaal en makkelijk schoon te krijgen. Acryl is licht maar weer kwetsbaarder en slecht te repareren als er schade ontstaat.
Badmeubel
Badmeubels worden gemaakt van spaanplaat, MDF of massief hout en kun je op verschillende manieren afwerken. In de blog "Welk badmeubel kies je?” gaan we hier verder op in.
De Online Verbouwcursus
Onthoud dat gedegen planning, samenwerking met professionals en actieve betrokkenheid de sleutels zijn tot het bereiken van de gewenste resultaten. Met Archie willen we jou helpen om je verbouwing zo goed mogelijk voor te bereiden. In De Online Verbouwcursus doen we dit door middel van 10 modules, checklists en invulbare templates die voor elke verbouwing te gebruiken zijn. Veel succes met jouw verbouwing!
PS Lees ook onze blog “5 Tips voor een badkamer waar ons designer hart sneller van gaat kloppen”.