Keuken verbouwen: Waar moet je aan denken?
Een keuken verbouwen is vaak spannend maar wel iets wat je misschien overweegt? Of het nu gaat om een complete make-over van je keuken of een kleine aanpassing, een goede voorbereiding is altijd heel belangrijk!
Wij geven je hier een aantal tips waar je op moet letten bij het verbouwen van je keuken, van ontwerp en budget, tot slimme keuzes voor materiaal en apparatuur.
1.Bepaal een budget
Bij het verbouwen van een keuken, is het bepalen van een budget belangrijk! Gemiddeld kun je rekening houden met 15.000-35.000 euro maar uiteraard kan dit enorm variëren en is het afhankelijk van de omvang van je keuzes.
Houd hierbij rekening met:
- Keukenkasten en werkblad (40-50% van het budget): Kies je voor standaardmaten of maatwerk? Tip: lees ook: Welk keukenblad kies je voor de keuken?
- Apparatuur (20-30%): Denk aan een kookplaat, oven, koelkast en vaatwasser. We adviseren hier altijd om niet voor budget oplossingen te gaan want goedkoop, is vaak duurkoop in dat geval!
- Arbeidskosten (20-30%): Voor het plaatsen van de keuken, elektra, en loodgieterswerk.
- Overige kosten: Verlichting, schilderwerk en decoratie.
Zorg altijd voor een buffer van 10-15% voor onvoorziene uitgaven.
In de Begrotings template kun je heel eenvoudig de te verwachten kosten van je potentiële verbouwing invoeren en daarmee controle houden op de uitgaven.
2. Denk na over de indeling
Een goede indeling is essentieel voor een functionele keuken. Houd rekening met de keukendriehoek: de flow tussen de ijskast, kookplaat en wasbak zijn cruciaal. Als deze te ver van elkaar geplaatst worden of geblokkeerd worden door obstakels, verspil je tijd en energie door jezelf inefficient door de keuken te bewegen.
Populaire indelingen zijn:
- L-vormig: Geschikt voor middelgrote keukens en biedt veel werkruimte.
- U-vormig: Ideaal voor grotere keukens met veel opbergruimte.
- Eilandkeuken: Perfect als je ruimte hebt voor een kookeiland dat ook dient als sociale plek. Tip lees ook: Hoe kies ik een perfect kookeiland in mijn keuken?
3. Kies de juiste materialen
De materialen die je kiest, hebben niet alleen invloed op de uitstraling, maar ook op de duurzaamheid en onderhoud van je keuken. In de Curated Guide geven we je allerlei leuke tips van leveranciers en merken om jouw eigen keuken samen te stellen!
- Werkblad: Composiet en natuursteen zijn populair vanwege hun luxe uitstraling en slijtvastheid.
- Keukenkasten: Kies voor materialen die bestand zijn tegen vocht en gemakkelijk schoon te maken zijn.
- Vloer: Overweeg duurzame opties zoals tegels of gietvloeren. Hout geeft een warme en natuurlijke uitstraling en zijn wij zelf fan van, maar is wel gevoeliger voor vlekken en vocht.
4. Apparatuur en duurzaamheid
Bij een keukenverbouwing is het slim om te investeren in energiezuinige apparatuur. Let hierbij op het energielabel (bij voorkeur A+++). Denk aan:
- Een inductiekookplaat: Energiezuinig en veilig.
- Een stille vaatwasser: Comfortabel, zeker in open keukens.
- Slimme apparaten: Zoals een koelkast met apps of een oven met stoomfunctie.
5. Zorg voor goede verlichting
Verlichting is vaak een ondergeschoven kindje, maar speelt een grote rol in de sfeer en functionaliteit van je keuken. Combineer verschillende soorten verlichting:
- Basisverlichting: Voor een gelijkmatige verlichting van de ruimte.
- Werkverlichting: Zoals LED-strips onder kastjes om je werkblad goed te verlichten.
- Sfeerverlichting: Dimbare lampen voor een gezellige uitstraling.
6. Vergeet de technische aspecten niet
Een keukenverbouwing gaat verder dan alleen het esthetische plaatje. Denk ook aan de technische aspecten:
- Elektra: Zijn er genoeg stopcontacten op de juiste plekken?
- Water en afvoer: Waar moet de gootsteen of vaatwasser verplaatst worden?
- Ventilatie: Goede afzuiging is cruciaal om geurtjes en vochtproblemen te voorkomen.
7. Laat je inspireren, maar blijf realistisch
Het is makkelijk om te dromen van een Pinterest-perfecte keuken, maar zorg dat je ontwerp past bij de ruimte en je leefstijl. Laat je inspireren door keukenshowrooms, magazines en online platforms, maar stem het ontwerp af op je gezinssituatie, kookgedrag en beschikbare ruimte.
8. Werk samen met professionals
Hoewel je zelf veel kunt doen, zoals het verwijderen van de oude keuken of schilderwerk, is het verstandig om de installatie over te laten aan professionals. Een fout bij het plaatsen van elektra of leidingen kan namelijk duur uitpakken.
Een keuken verbouwen is een grote, maar zeker goede investering. Met een goed plan, slim budgetbeheer en aandacht voor functionaliteit en esthetiek kun je een keuken creëren die jarenlang plezier biedt. Neem de tijd om je goed voor te bereiden zoals met Archies Stappenplan waarin we je hier stapsgewijs doorheen helpen.