Hoe kies ik de juiste verlichting voor mijn woning?

Jouw woning zo optimaal mogelijk verlichten is iets waar je misschien niet meteen aan denkt als je aan een verbouwing gaat beginnen, maar is wel cruciaal voor het slagen en om er uiteindelijk ook van te kunnen genieten. Niks vervelender dan dat je ‘s avonds een gezellig etentje organiseert, maar de lampen niet gedimd kunnen worden. 

Bij de verlichting van je huis komt meer kijken dan je denkt. De verlichting kan de sfeer in je huis bepalen, maar ook ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat het nog niet af is. 

Maar hoe maak je dan de juiste keuzes als het gaat om je verlichting?

Lichtbronnen

Allereerst is het nodig om de verschillende soorten lichtbronnen te kennen:

  • Daglicht | Voldoende daglicht is natuurlijk het eerste wat je nodig hebt in jouw woning. Hoe meer daglicht er in je woning binnenkomt, hoe minder kunstlicht je nodig hebt. Voor de hoeveelheid daglicht zijn normeringen gedefinieerd per specifieke ruimte, waar we in de Online Verbouwcursus verder op ingaan, zodat jij een lichtplan kunt maken. 

  • Basisverlichting  Hieronder vallen wandverlichting en spots om zo dynamiek in de ruimte te brengen door verschillende lichtrichtingen toe te passen. 

  • Sfeerverlichting | Sfeerverlichting is ondersteunend aan de basisverlichting. Denk hierbij aan een gezellige schemerlamp bij de bank. Met deze lichtbronnen creëer je sfeer in huis. Het zorgt voor extra accent. Het is gedimd licht, niet te fel. 

Lichtplan 

Vervolgens is het fijn om stil te staan bij het lichtplan. Een goed verlichtingsplan tijdens je verbouwing van je huis is cruciaal, want het is zo zonde als je in een net-verbouwd huis woont, maar erachter komt dat de sfeer niet fijn is door de verlichting. Een lichtplan is de basis voor de goede verlichting; hierop geef je aan welke lichtpunten er komen en waar je bepaalde spots of armaturen wilt installeren. Je kunt zo’n plan zelf maken, maar het uiteraard ook uitbesteden aan een interieurontwerper of architect. Wanneer je het zelf gaat doen adviseren we om altijd te beginnen met de basisverlichting en daarna de sfeerverlichting te bepalen, en niet andersom!

Denk altijd bij het maken van je lichtplan, ook aan de verlichting in de wat meer functionele verlichting zoals in de hal, kelder en trap, maar ook bijvoorbeeld boven een aanrecht en je badkamer. 

Kleur verlichting 

Als je weet waar er bepaalde verlichting  gaat komen, kun je gaan nadenken over wat voor kleur de verlichting moet zijn. Wil je juist wit licht, warm of koel bijvoorbeeld?

Lichtsterkte

Vervolgens is het ook van belang hoe helder de verlichting moet zijn, dit noemen we de lichtsterkte. Met een dimmer kun je de lichtsterkte verminderen of versterken om de sfeer te veranderen in een ruimte. 

Voor inspiratie check onze Pinterest. In de Online Verbouwcursus geven we onze favoriete adressen waar je goede verlichting kunt kopen.

Vorige
Vorige

Hoe kies je de juiste architect voor jouw project?

Volgende
Volgende

Welke soorten behang zijn er en hoe kies ik het juiste behang?