De perfecte indeling van jouw nieuwe badkamer

Het (opnieuw) indelen van jouw toekomstige droombadkamer vraagt om enige voorkennis om dit goed te kunnen doen. In Archie’s Verbouwgids geven we je alle voorkennis om je verbouwing zo goed mogelijk voor te bereiden, maar om je met je badkamer alvast op weg te helpen, geven we je in deze blog al enkele tips voor de beste indeling.

Start met visualiseren met een schetsontwerp 

De perfecte indeling van jouw nieuwe badkamer
  • Start met visualiseren van jouw perfecte badkamer door te gaan schetsen en verschillende ontwerpen te maken. In eerste instantie begint het met het goed inmeten van de ruimte en daarnaast de maten op te zoeken van het sanitair wat je graag wilt gaan plaatsen in je badkamer zoals een bad, douche, (dubbele) wastafel en meubels. Let hierbij ook altijd op de plafondhoogte van de badkamer. Vergeet ook niet de maten van de ramen en deuren in de badkamer mee te nemen. 

  • Hou bij een schetsontwerp schaal 1:50 aan, wat betekent dat 1 centimeter in jouw ontwerp, 50 centimeter is in werkelijkheid. 

  • Er zijn verschillende sanitairwinkels die ook gratis software aanbieden voor het maken van een 3d schetsontwerp. Uiteraard kun je dit ook gebruiken. 

Deel je badkamer praktisch in 

Uiteraard is het afhankelijk van jouw leefsituatie wat voor keuzes je wilt maken in je badkamer. Wanneer je rekening moet houden met kinderen, zul je eerder voor minder praktische oplossingen gaan dan zonder kinderen. Wanneer je een grote badkamer hebt zijn de opties om je badkamer in te delen uiteraard veel uitgebreider dan bij een kleine badkamer. 

Hieronder enkele tips die je kunt meenemen bij het indelen: 

  • Een douche bespaart ruimte en is daarom praktischer dan een bad als je een keuze moet maken tussen een douche of bad. 

  • Wanneer je (jonge) kinderen hebt, zul je misschien een bad verkiezen boven een douche maar zorg dan in ieder geval wel voor een douchestang tegen de muur van het bad, zodat je toch nog kan douchen in bad of kiezen voor een douchebad. 

  • Als je de wc in een aparte ruimte buiten de badkamer kunt plaatsen, zouden we dit altijd adviseren. 

  • Gebruik glas waardoor je extra licht naar binnen haalt in de badkamer.

  • Werk met spiegels om een badkamer groter te laten lijken. 

  • Een zwevend badkamermeubel zorgt voor een ruimtelijk effect en zorgt ervoor dat je de badkamervloer beter schoon kunt houden. 

Gebruik van materialen in de badkamer

In een badkamer adviseren we om het licht te houden door met lichte kleuren te werken. Ook helpt het om grotere wand -en vloertegels te kiezen om het rustiger te houden, zeker in een kleine badkamer. 

Wanneer je een badkamer een natuurlijke en authentieke uitstraling wilt geven, adviseren we om te kiezen voor natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen of geëmailleerd staal. 

Elektriciteit & verlichting 

Na het ideaal indelen van je badkamer is het verstandig om alvast de plek voor de radiatoren, schakelaars en stopcontacten te bepalen, zodat je deze informatie op tijd kunt overhandigen aan de elektricien en loodgieter, voordat zij een offerte gaan maken. Hou altijd rekening met genoeg stopcontacten, vooral rondom de wastafel. Vanaf het bad of de douche moeten stopcontacten altijd minimaal een meter afstand hebben, zodat er geen water in de buurt van de elektrische apparaten kan komen. 

Vergeet ook niet een lichtplan te maken voor je badkamer. Zorg in ieder geval voor voldoende functioneel licht rond het badkamermeubel maar vergeet ook eventuele sfeerverlichting niet, zodat je het ook in de badkamer sfeervol kunt maken met verlichting. 

Vorige
Vorige

Je muren isoleren: een slimme investering, maar welke opties heb ik?

Volgende
Volgende

Trap Renoveren- wat zijn mijn opties en kosten?